Tips voor beginnende dronebestuurders

Sinds een paar jaar zijn drones helemaal ‘in’, en wil haast iedereen wel zo’n onbemand luchtvaartuig. Begrijpelijk, het is leuk voor jong en oud, voor professioneel gebruik of niet. Bijna iedereen kan zich wel vermaken met een drone. Het lijkt misschien relatief makkelijk, maar er zijn veel regels en andere dingen die erbij komen kijken als je met een drone wil vliegen. Ben je nog beginnend dronebestuurder? Lees dan eerst deze tips.

  1. Leer de drone kennen

Veel mensen doen dit eigenlijk niet, wat niet erg slim is. Meestal heeft de drone een gebruiksaanwijzing, neem die een keer door. Als je probeert om je drone zonder enige kennis of ervaring te laten vliegen, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat dit mis gaat. Wees dus verstandig en kijk eerst goed hoe en wat.

  • Begrijp de regels

Er zijn in Nederland een aantal regels opgesteld voor het vliegen met drones. Volg je deze regels niet op, kan je een fikse boete verwachten. Houd dus te allen tijde rekening met deze regels.

  • Houd rekening met het weer

Ook dit wordt soms niet goed doordacht. Als je vliegt met veel wind, regen of bijvoorbeeld hagel kan de drone zowel beschadigen als kwijtraken. De kans dat er iets mis gaat is vele malen groter dan wanneer het mooi weer is. Wacht dus tot het windstil en zonnig is.

  • Mensen spreken je aan

Als je vliegt in openbare ruimtes zijn er altijd mensen die jou zullen zien, en daar wat op te zeggen hebben. Of het nou positief of negatief is. Misschien vraagt een oud vrouwtje wat je allemaal aan het doen bent, of heeft een geïrriteerde man zijn mening al klaar staan. Reageer hoe dan ook altijd beleefd en ga geen ruzie zoeken.

  • Vertrouw je GPS niet altijd

De duurdere drones zijn voorzien van een GPS ontvanger waardoor ze goed in de lucht blijven, of terug kunnen keren naar het punt van opstijgen. Het kan voorkomen dat dit signaal wegvalt waardoor je de drone handmatig moet besturen. Verlies de drone dus niet uit het zicht, voordat je hem kilometers verderop gecrasht terugvindt.

  • Vermijd groepen met mensen

Natuurlijk zijn pretparken, bijzondere gebouwen en andere toeristische plekken erg aantrekkelijk om boven te vliegen. Dit is echter gevaarlijk en onverstandig. Er ontstaat misschien geluidsoverlast en als de drone valt, heb je een probleem. Doe dat dus niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *